Download Persbericht

Hemics verkrijgt vereiste CE markering en sluit serie B-financieringsronde om de HandScan te vermarkten

Eindhoven, 9 January 2015 – Hemics BV heeft CE markering verkregen, vereist voor commerciële verkoop van haar medisch product de HandScan, en heeft haar tweede financieringsronde succesvol afgerond. Nieuw toegetreden is DFZ Participaties, een dochter van De Friesland Zorgverzekeraar. Bestaande investeerders Thuja Capital, Point One Innovation Fund en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) hebben ook deelgenomen aan de B-ronde. Hemics gaat de investering gebruiken voor verdere ontwikkeling, klinische studies, en het naar de markt brengen van de HandScan, een optisch beeldvormend apparaat om ontsteking in hand- en polsgewrichten te visualiseren bij patienten met reumatoïde artritis.

Op dit moment is er geen medische apparatuur beschikbaar voor niet-invasieve optische beeldvorming die de reumatoloog ondersteunt bij de beoordeling van gewrichtsontsteking bij Reumatoïde Artritis (RA). De HandScan is gemakkelijk in het gebruik, maakt in 3 minuten een afbeelding en  is niet belastend voor de patiënt. In de komende maanden zal het bedrijf het product in geselecteerde ziekenhuizen in Europa lanceren. De eerste 5 systemen worden in UMC Utrecht en omliggende regionale ziekenhuizen geplaatst via een LSH Impuls subsidie.

Dr. Michiel van Beek, mede-oprichter en VP Technology van Hemics: "Dit is een belangrijke mijlpaal voor zowel ons bedrijf als voor de reuma zorg. Op basis hiervan kan de HandScan breder ingezet gaan worden in de kliniek. De HandScan maakt gewrichtsontsteking in handen en polsen snel objectief zichtbaar met behulp van licht, en wij geloven dat het gaandeweg de voorkeur zal worden van patiënten, reumatologen en zorgverzekeraars."

Dr. Petra van den Elsen, mede-oprichtster en  CEO van Hemics reageert: “We zijn erg blij om in deze financieringsronde de voortdurende steun van onze bestaande investeerders te kunnen aanvullen met een nieuwe investeerder uit de zorgverzekeringswereld. Dit geeft ons nog meer vertrouwen in onze overtuiging dat onze technologie echt een verschil kan maken in de reumatologie.”

Ben Dijk, Investment Director bij DFZ Participaties:  “Wij zijn verheugd om deel te nemen in Hemics; een bedrijf met een uniek product en een sterk management team. Wij verwachten dat de HandScan het gemakkelijker maakt om reuma patiënten vaker te controleren. Daardoor kan sneller ingegrepen worden bij ontsteking, met op termijn minder gewrichtsschade, functieverlies en ongemak voor de patiënt, en naar verwachting een verlaging van de totale zorgkosten.” Ben Dijk treedt toe tot de Raad van Commissarissen van Hemics.

Dr. Harrold van Barlingen, Voorzitter van de Raad van Commissarissen van Hemics en Managing Partner bij Thuja Capital: “We zijn erg blij met deze investeringsronde en het toetreden van een investeerder met diepgaande kennis van de gezondheidszorg en zorgvergoedingen, zo dicht bij de marktintroductie.”

Over Reumatoïde Artritis (RA) - RA is een chronische ontstekingsziekte van de gewrichten, die bij 0,5-1 procent van de wereldpopulatie voorkomt. De ziekte is progressief, vooralsnog ongeneeslijk en daardoor chronisch. RA gaat gepaard met het regelmatig opvlammen van de ontstekingen. Onbehandeld geven ze een onomkeerbare schade aan de aangedane gewrichten met op lange termijn gewrichtsdeformatie en functieverlies. Behandeling van RA kent verschillende fasen. Initieel worden goedkope ontstekingsremmende medicijnen voorgeschreven. Als die onvoldoende werken worden andere, meer geavanceerde medicijnen (biologische ontstekingsremmers zoals TNF-blokkerende middelen) gebruikt. Behandeling wordt onder andere gestuurd door metingen van ontstekingsactiviteit, en, als dit afdoende gebeurt, kan onomkeerbare gewrichtsschade voorkomen worden en kan ongemak als gevolg van ziekte en medicatie bijwerkingen beperkt blijven. Monitoren van ontstekingsactiviteit is daarom van belang om behandelkosten te verminderen. Dat is belangrijk vanwege het chronische verloop van RA en de hoge kosten van geavanceerde medicijnen.

Over Hemics - Hemics is een medisch technologie bedrijf met activiteiten in de reumatologie. Hemics ambieert een verbetering van kwaliteit van leven van RA-patiënten door de ontwikkeling van beeldvormende apparatuur die de reumatoloog helpt bij het monitoren en behandelen van de ziekte, waarbij de mate van gewrichtsontsteking een belangrijke parameter is. Hemics’ apparatuur is gebaseerd op gepatenteerde optische ontstekingsdetectietechnologie. Hemics is een spin-off van Koninklijke Philips, waar de ontstekingsdetectie technologie bedacht en ontwikkeld is. Voor meer informatie, ga naar www.hemics.com.

Over DFZ Participaties - DFZ Participaties helpt jonge innoverende ondernemingen binnen de gezondheidszorg aan kapitaal en ondersteuning om te kunnen groeien. De aandacht gaat daarbij uit naar vroege fase bedrijven met een hoog potentieel, die innovatieve oplossingen voor de gezondheidszorg bieden. DFZ Participaties is een 100% dochter van De Friesland Zorgverzekeraar. De investeringsfocus ligt op medische hulpmiddelen en diensten die een toegevoegde waarde hebben voor de verzekerden van De Friesland. Voor meer informatie zie: www.dfzparticipaties.nl.

Over Thuja Capital - Het Thuja Capital Healthcare Fund B.V. (TCHF) is een venture capital fonds dat zich richt op innovatieve bedrijven op het gebied van produkten met een medische toepassing voor cure, care of preventie, met name nieuwe therapeutica, diagnostica en medische hulpmiddelen. Het TCHF financiert primair jonge, private, bedrijven. Het TCHF wordt bestuurd door Thuja Capital Management (TCM). Haar team heeft lange ervaring met het plegen van succesvolle investeringen in bedrijven die actief zijn in de ontwikkeling van medische produkten. TCM neemt een actieve rol in het ondersteunen van haar portfoliobedrijven. Naast het TCHF is TCM tevens de exclusieve manager van het Thuja Capital Healthcare Seed Fund  en TCHF II. Voor meer informatie zie: www.thujacapital.com.

Over Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM)- De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) spant zich in voor een innovatieve en veerkrachtige Brabantse economie met duurzaam concurrentievermogen binnen een globaliserende wereld. Doel van Brabant is tot de top van kennis- en innovatieregio’s in Europa te behoren. De accenten in het beleid liggen op de economische topclusters, cross-overs tussen deze clusters, en het verbinden van deze clusters met maatschappelijke opgaven. De BOM stimuleert bedrijven, overheden en kennisinstellingen om de economische ambities van Brabant waar te maken. Uitgangspunt is het bieden van slimme oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. De kerntaken van de BOM zijn het smeden van samenwerkingsverbanden tussen bedrijven en instellingen, het aantrekken van buitenlandse bedrijven, het risicodragend investeren in startende en groeiende innovatieve ondernemingen en het ontwikkelen van bedrijfslocaties. De BOM is gevestigd in Tilburg; er zijn 90 personen werkzaam. Voor meer informatie zie: www.bom.nl.

Over Point-One Innovation Fund - Point-One Innovation Fonds is een Nederlands vroege fase investeringsfonds dat heeft geïnvesteerd in een negental jonge bedrijven in de nanotechnologie, embedded systemen inclusief halfgeleiders, embedded software, mechatronica en photonica.

Contactgegevens:

Hemics B.V.
Dr. Petra van den Elsen, arts, MBA, CEO
T: 040 30 20 019
E: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
W: www.hemics.com

DFZ Participaties B.V.
Mevr. G. Riemersma
T: 06 10 44 0862
E: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
W: www.dfzparticipaties.nl

Thuja Capital Management B.V.
Dr. Harrold van Barlingen
T: 030 253 9898
E: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
W: www.thujacapital.com

Point-One Innovation Fund
Dr. Theo Claasen
T: 06 53 129488
E: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Brabant Development Agency (BOM)
Dr. Karin Steffens
T: 088 831 12 04
E: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
W: www.bom.nl